Blog
Domowe lody dla ochłody
W pogodę taką jak mamy za oknami ciężko oprzeć się lodom. Często nawet kupione w sklepie słodkie pokusy nie są przesadnie kaloryczne, jednak ilość cukru i śmietany nadal jest zatrważająca.

Dlatego mamy dla Was dietetyczną wersję, która jest równie, jak nie jeszcze bardziej, smakowita i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Wystarczy ręczny blender i kilka składników, które na pewno masz pod ręką. Ponadto, lody te są całkowicie wegańskie i nie zawierają ani glutenu ani laktozy - w sam raz dla tych, którzy mają specjalne wymagania dietetyczne.
Dodatkowo, możesz sama stworzyć ulubiony smak dodając dowolny składnik do przepisu bazowego!
Składniki na 3 porcje:
- 3 dojrzałe banany
Tak! Dobrze widzisz, to tylko jeden składnik! Ale stworzyliśmy też przeróżne opcje smakowe, do których możesz użyć:
- 1 szklanki mrożonego miksu owoców leśnych
- mrożone mango
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki herbaty Matcha od TummyTox
Przygotowanie:
Dojrzałe banany pokrój na talarki i włóż do zamrażalnika. Po kilku godzinach, gdy całkiem zamarzną wyjmij je i odstaw na około 15 minut, żeby odtajały (mają nadal być zamrożone i chłodne, ale bez tego kroku blender mógłby sobie nie poradzić z twardymi kawałkami).
Wrzuć talarki do kielicha blendera ręcznego lub do dużej miski i rozrobnij banany aż utworzą jednolitą konsystencję - powinna przypominać gęsty budyń. I gotowe! Możesz już cieszyć się pysznym i delikatnie bananowym smakiem lodów.
Jeśli jednak chcesz urozmaicić swój przepis możesz dodać jeden z wyżej wymienionych składników. Dobrze wymieszaj go blenderem i podawaj od razu.
Smacznego!
Ps. Jeśli od razu po zmiksowaniu lody wydają ci się zbyt rzadkie - schowaj je z powrotem do zamrażalnika aż zgęstnieją do wybranej konsystencji.