Dostawa w ok. 4-6 dni

100% Gwarancja Satysfakcji

Darmowa wysyłka od 150 pln

Blog

5 PYSZNYCH I ZDROWYCH BEZCUKROWYCH LETNICH PRZEKĄSEK

1. Kremowe lody

BAZA:

  • 236g dojrzałego, mrożonego banana w plasterkach
  • 1-2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

OPCJE SMAKOWE:

Wanilia (podstawowy przepis + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)

Truskawka (podstawowy przepis + 1 szklanka mrożonych truskawek)

Matcha (podstawowy przepis + 1-2 łyżeczki matcha)

Czekolada (podstawowy przepis + 2 łyżki kakao w proszku)

Czekoladowe masło orzechowe (podstawowy przepis + 2 łyżki kakao w proszku + 2 łyżki masła orzechowego)

Masło orzechowe (podstawowy przepis + 2/3 łyżki masła orzechowego)

Karmel z solą morską (podstawowy przepis + 4 do 6 nasączonych daktyli + szczypta soli morskiej

MROŻONE BANANY:

Zacznij od wybrania dojrzałych bananów. Obierz i pokrój w małe plastry dla łatwiejszego zblendowania. Całość zmiksuj na gładką masę, następnie wylej na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym i zamroź, aż stanie się twarda (3 do 4 godzin lub przez noc).

MIESZANIE ROBOTEM KUCHENNYM:

Dodaj mrożone banany pokrojone w robocie kuchennym wyposażonym w ostrze „S”. Następnie mieszaj przez 4 do 5 minut lub do momentu, aż masa stanie się całkowicie gładka, puszysta i równa. Od czasu do czasu musisz się zatrzymać i zeskrobać masę z boków.

SMAKI:

Dostosuj przysmak do własnych preferencji! Po prostu dodaj zalecane ilości wypisanych wyżej składników i mieszaj masę do gładkości. Jeśli wybierasz smak truskawkowy, zalecamy dodanie owoców na początku do niezmieszanych bananów, aby uzyskać lepszą konsystencję.

ZAMRAŻANIE:

Na tym etapie masz już lody bananowe o miękkiej teksturze. Aby uzyskać teksturę lodów, rozprowadź masę w płaskim naczyniu wyłożonym pergaminem i zamrażaj przez 2-3 godziny. Następnie użyj gałki do lodów! Jeśli są zbyt twarde, pozwól im się trochę rozmrozić, aby zmiękły.

PRZECHOWYWANIE:

Przechowuj maksymalnie 1 tydzień w zamrażarce.

2. Batony czekoladowe z awokado i nasionami

Składniki:

  • 250g wybranych prażonych posiekanych orzechów (np. pekan, migdałów itp.)
  • 1 duże awokado, bez pestki
  • 86g nasion chia
  • 50g niesłodzonego proszku kakaowego
  • 50g niesłodzonego startego kokosa oraz dodatek do dekoracji
  • Opcjonalnie: 80g kawałków czekolady

Przygotowanie:

Wyłóż kwadratowe naczynie (najlepiej 20cm x 20xm) papierem do pieczenia, pozostawiając dodatkowy papier wokół krawędzi, aby ułatwić wyjęcie masy. Delikatnie nasmaruj wybranym olejem.

Do robota kuchennego dodaj awokado i 200g orzechów. Zachowaj 50g orzechów na później. Blenduj aż mieszanina zbierze się i uzyska spójną konsystencję. Dodaj nasiona chia, kakao w proszku i kokos. Mieszaj aż do połączenia masy, w razie potrzeby zeskrobując ją z boków naczynia.

Przenieś mieszaninę do miski i dodaj 50g odłożonych wcześniej orzechów. W razie potrzeby domieszaj kawałki czekolady. Masa powinna być lepka i gęsta. Wyłóż ją równomiernie na wcześniej przygotowaną patelnię. Udekoruj dodatkowym kokosem i lekko wygładź. Przykryj i przechowuj w lodówce, aż masa stwardnieje do tego stopnia, że będzie można ją pokroić w kostki.

Przechowuj batony w szczelnym pojemniku w lodówce, aż będą gotowe do jedzenia.

 

3. Sajgonki ze świeżymi owocami

Składniki:

  • 8 truskawek
  • ½ melona
  • 1 brzoskwinia
  • 1 mango
  • 1 jabłko
  • 1 cytryna
  • Pęczek mięty
  • 8 arkuszy papieru ryżowego

Na sos:

  • ¼ szklanki miodu (lub syropu z agawy)
  • Skórka i sok z 1 limonki
  • 3 łyżki wody, aby w razie potrzeby rozcieńczyć sos

Przygotowanie:

Połącz melon, mango, jabłko i brzoskwinię. Pokrój truskawkę na plasterki.

W dużej misce dodaj ciepłą wodę i mocz papier ryżowy przez około 20 sekund. Kiedy zacznie mięknąć, wyciągnij go z wody. Jeśli arkusze są zbyt lepkie oznacza to, że były zbyt długo w wodzie. Arkusz powinien być elastyczny, ale jędrny, ponieważ dodatkowo mięknie podczas nakładania nadzienia.

Umieść papier ryżowy gładką stroną od dołu na desce do krojenia. Umieść owoce na środku opakowania. Dodaj kilka liści mięty.

Zacznij toczyć sajgonkę jak burrito. Złóż opakowanie na nadzienie po dwóch stronach i uszczelnij. Rób to ostrożnie, ponieważ opakowanie może się rozerwać.

Do sosu: wymieszaj wszystkie składniki i podawaj z sajgonkami.

4. Zdrowe przekąski z bananów, masła orzechowego i gorzkiej czekolady

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 5 łyżek naturalnego masła orzechowego
  • 90g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Obierz i pokrój banany na plasterki.

Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Połóż około ½ łyżeczki masła orzechowego na plasterek banana i przykryj innym plasterkiem banana, aby zrobić małą „kanapkę”. Zrób tak ze wszystkimi plasterkami banana – powinno wyjść ok. 30 przekąsek.

Umieść je w zamrażarce i zostaw na ok. 1 godzinę.

Kiedy przekąski bananowe będą znajdowały się w zamrażarce, rozpuść czekoladę i olej kokosowy w rondelku, w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

Następnie zanurz każdy kęs mrożonego banana w roztopionej czekoladzie, aby pokryć połowę każdej „kanapki”. Możesz też zanurzyć je w całości, ale będziesz wtedy potrzebować więcej czekolady.

Połóż kąski zanurzone w czekoladzie w naczyniu wyłożonym pergaminem. Wrzuć je jeszcze raz do zamrażarki na ok. 15 min, do stwardnienia.

5. Szaszłyki z owoców w kolorze tęczy

Składniki:

  • 7 malin
  • 7 obranych truskawek
  • 7 cząstek mandarynki
  • 7 obranych kostek mango
  • 7 kawałków obranego ananasa
  • 7 sztuk obranych owoców kiwi
  • 7 zielonych winogron
  • 7 czerwonych winogron
  • 14 jagód

Przygotowanie:

Przygotuj 7 drewnianych szaszłyków i nawlekaj na każdy: 1 malinę, 1 obraną truskawkę, 1 cząstkę mandarynki, 1 obraną kostkę mango, 1 kawałek obranego ananasa, 1 kawałek obranego kiwi, 1 zielone winogrono, 1 czerwone winogrono i zakończ 2 jagodami.

+ BONUS: Odchudzający przepis na mrożoną herbatę

Składniki:

  • 1l wody
  • 2-3 saszetki herbaty Skinny Me
  • Kilka liści mięty
  • Kilka łyżek miodu
  • Opcjonalnie: mała garść jeżyn, dla bardziej owocowego smaku

Przygotowanie:

W dzbanku z wodą o temperaturze pokojowej namocz 2-3 saszetki Skinny Me Tea, liście mięty i jeżyny, jeśli chcesz. Odstaw na 1 lub 2 godziny. Dodaj trochę miodu. Dobrze wymieszaj za pomocą długiej łyżki lub szpatułki z długim uchwytem. Wlej do szklanki z kostkami lodu i ciesz się świeżością!

Skinny Me Tea

Herbata, która pomaga pożegnać się z tłuszczykiem, hamuje gromadzenie się nowej tkanki tłuszczowej i pomaga podnieść poziom energii. Dziennik Motywacyjny GRATIS!

Skinny Me Tea -74%

Normalna cena: 75,90 zł

Twoja cena: 19,90 zł

× Zamknij

Wróć do bloga